Selamat Datang

Selamat Datang Ke Laman Kuih Tradisional.

Saturday, July 21, 2012

Kuih Gelang / Keria









Resepi kedua yang aku buat untuk 1 Ramadhan ialah Kuih Gelang atau di sesetengah tempat di panggil Kuih Keria.


Bahan-Bahan:-

1. Ubi Keledek
2. Gula
3. Air
4. Tepung Gandum (bergantung pada berapa banyak ubi keledek)

Cara-Cara:-

1. Buang kulit ubi keledek dan rebuskan
2. Bila dah empuk, buang air rebus
3. Lenyekkan semasa ubi sedang panas dan terus masukkan tepung dan gula sedikit
4. Tepung jangan banyak sangat nanti keras. Tepung sekadar untuk membolehkan ubi tu dibuat buat
5. Bila ubi dah tak melekat di tangan..buat la bentuk gelang dan kemudian goreng
6. Goreng nampak kuning jer..jangan garing ..nanti keras
7. Bila dah goreng jadi la seperti gambar di bawah ni.

 


Kuih Keria 
nak cepat..camni la rupanya..

8. Bila semua dah digoreng, masukkan sedikit air dalam kuali dan juga gula
9. Gula tengok la berapa banyak hasil kuih gelang tadi tu...kalau banyak..banyak la taruk gula tu...
10. Bila gula + air tu dah menggelegak dan nampak macam pekat sikit...padam kan api...
11. Masukkan kuih2 gelang tadi kemudian kacau sampai gula tu jadi keras 
12. Jangan buka api...nanti gula jadi cair balik
13. Gaul sampai jadi seperti di bawah.

Kuih Keria
Inilah hasilnya...

0 comments: