Selamat Datang

Selamat Datang Ke Laman Kuih Tradisional.

Saturday, July 21, 2012

Pengat Ubi

Hari pertama puasa aku membuat dua jenis masakan yang berkaitan dengan Ubi Keledek. Yang pertama aku masak Pengat Ubi. Pengat Ubi ni cadangan dari kakak aku..dia cakap sedap bukan main (sedap sesangat la katakan..biasa la masa puasa..semua sedap).


Pengat Ubi
Ubi Keledek Yang Telah Dipotong Keci-kecil

Bahan-Bahan:-

1. Ubi Keledek (elok diguna yang jenis keledek oren - potong kecil-kecil, jangan besar penumbuk lak...)
2. Biji Sagu - tak perlu banyak sangat, tengok jumlah keledek
3. Gula merah - ikut suka la..
4. Gula putih - agak-agak la..ada orang suka manis, ada orang suka manis2 buah je
5. Daun pandan 2 helai
6. Santan kelapa sebiji
7. Air - sikit jer untuk masak gula merah

Ubi
Ubi yang dimasukkan dalam gula merah

Cara-Cara:- 

1.  Masukkan gula merah dalam periuk dan masukkan air (tak perlu banyak sangat)
2. Bila dah menggelegak tapiskan gula merah (sbb dalam gula merah tu mcm ada pasir)
3. Panas kan balik gula merah dan masuk kan Ubi keledek & gula putih
4. Bila dah menggelegak masukkan santan dan sagu dan daun pandan
5. Biar sampai sagu dah elok kembang dan ubi dan elok empuk
6. Pastu rasa la..kalau kurang manis..tambah lagi gula..kalau terlebih manis masukkan la air lagi..kalau nampak pekat sangat..masukkan air ..pandai-pandai la...hehehe
 
 
Biji Sagu
Ini la biji sagu

Bila dah masak tu..hidang la..setengah orang suka makan dengan roti dan ada yang makan begitu saja...suka hati la nak makan macam mana.


Ubi 
Ini lah hasilnya

0 comments: