Punya la lama tak update blog kuih tradisional ni...Di sini aku nak share cara-cara nak masak Cucur Kobis bersama Lobak Merah. Ini makanan orang kampung...jadi orang-orang kampung je biasa makan cucur2 ni. Senang je nak masak cucur ni.
Bahan-Bahan:-
Tepung Gandum (ikut suka hati la)
Lobak Merah (agak-agak la)
Sayur Kobis (agak-agak jugak)
Garam (jangan la masin sangat)
Kunyit (secubit je)
Air (bukan sebaldi yer..)
Cara-Cara:-
1. Potong dadu lobak merah
2. Sayur kopis potong2 macam biasa. Macam aku x suka halus2..suka besar2..sebabnya bila goreng..sayur kobis tu rasa garing.
3. Masukkan lobak merah dengan kobis dalam tepung gandum
4. Air (nak mcm garing..guna air sejuk) dalam secawan besar di campur dengan garam dan kunyit
5. Tepung gandum digaul bersama-sama dengan air tadi...jangan sampai cair tepung tu..jangan terlampau pekat atau terlampau cair.
6. Selepas tu digoreng dan boleh la di makan.
Ni Sebelum digaul
Ni selepas digaul dengan air
Ni la hasilnya