Selamat Datang

Selamat Datang Ke Laman Kuih Tradisional.

Friday, November 14, 2025

Peralatan Kuih Tradisional Zaman Nenek Kita – Masih Ada Lagi Ke?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Zaman dulu, sebelum wujudnya blender, mixer elektrik dan oven moden, nenek-nenek kita hanya bergantung kepada peralatan tradisional yang kadang-kadang nampak simple… tapi hasil kuihnya memang power. Kalau anda pernah tengok orang lama buat kuih, mesti rasa kagum bagaimana mereka boleh hasilkan kuih sedap hanya dengan alat yang “low tech”. 
Hari ini, jom kita throwback tengok beberapa peralatan kuih tradisional yang dulu sangat popular — tapi sekarang dah makin susah nak jumpa.

1. Acuan Bahulu Tembaga

 Acuan Bahulu


Acuan besar, berat, dan biasanya warna keemasan sebab diperbuat daripada tembaga.

Zaman dulu, bahulu dimasak menggunakan arang: panas dari atas dan bawah.
Sebab itu bahulu dulu wangi, garing luar, lembut dalam — memang tak ada pesaing!

Sekarang ramai guna acuan silikon atau oven moden… tapi rasa tetap tak sama.

Yang banyak di pasaran sekarang Acuan Bahulu Aluminium.
 

2. Acuan Kuih Loyang / Kuih Goyang

 
Inilah acuan untuk buat kuih loyang atau kuih goyang semasa raya.

Hujungnya berbentuk bunga, bintang atau corak tradisional.

Zaman dulu orang panaskan acuan dalam minyak panas, celup dalam adunan, kemudian goyang perlahan.

Tak semua orang pandai kawal suhu — sebab itu kuih loyang dulu cantik bentuknya.

Kalau dulu Satu batang untuk satu acuan kuih. Zaman sekarang ada yang jenis satu batang ada banyak acuan, jimat masa ni.

Acuan Kuih Goyang Moden
sumber gambar



3. Dapur Arang (Batu atau Tanah Liat)

Sebelum ada dapur gas, kebanyakan kuih seperti bahulu, kuih bakar, dan kuih kapit dimasak dengan dapur arang.
 
Arang memberikan:
  • haba yang sekata
  • aroma yang unik
  • rasa lebih “traditional smoky”
Walaupun nampak remeh, dapur arang inilah rahsia utama rasa kuih tradisional tidak boleh ditiru oleh dapur moden.


4. Lesung Batu
Sebelum blender wujud, semua kerja menumbuk dilakukan dengan lesung batu.

Kelapa, gula melaka, daun pandan, beras — semuanya dilumatkan dengan tenaga tangan.

Walaupun penat, hasilnya lebih halus dan aroma lebih kuat kerana serat bahan tak “tercincang” terlalu laju seperti blender.

Walaupun demikian, lesung batu ni masih lagi digunakan sampai sekarang. 

 
5. Alat Mengayak Tepung Tradisional

Pengayak Tempung
Pengayak dah moden - sumber gambar

Diperbuat daripada kain jarang atau besi berlubang halus.

Untuk kuih seperti bahulu, kuih lapis, seri muka — tepung mesti diayak supaya gebu dan tak berketul.

Sekarang semua orang guna sifter moden, tapi alat tradisional tetap ada tarikannya.

6. Kuali Tembaga

Kalau buat dodol, wajik atau kuih yang perlukan kacau berjam-jam, kuali tembaga adalah hero utama.

Kelebihan kuali tembaga: 
  • tak cepat hangus
  • panas sekata
  • tahan lama (ada yang turun-temurun sampai 3 generasi!)
 
7. Acuan Kuih Kapit Besi

 Acu Kuih Kepit

Dua keping besi nipis dengan pemegang panjang.

Dulu dipanaskan di atas api dapur arang, dicelup adunan nipis, dan ditekap sehingga rangup.

Kuih kapit moden memang ada, tapi yang digoreng guna acuan lama tetap lagi wangi dan nipis.

Walaupun peralatan moden memudahkan hidup kita, peralatan tradisional tetap menyimpan nostalgia dan rasa “authentic” yang sukar diganti.


0 comments: