Selamat Datang
Selamat Datang Ke Laman Kuih Tradisional.
Wednesday, February 27, 2013
Kuih Lopeh Sagu
Punya la lama aku tak update blog ni. Kali ni aku nak share resepi Kuih Lopeh Sagu (tak tau la kat negeri lain nama lain plak). Kuih ni memang salah satu faveret aku...tadi kelapa suruh anak aku g kat kedai beli...x berapa cantik ler kelapa nya. Resepi ni kakak aku yang bagi, dia pun penggemar kuih ni.
Bahan-bahan:-
2 cawan sagu
3 cawan air
1 cawan gula
1 helai daun pandan (simpulkan jer)
pewarna (sukahati la nak warna merah ke..hijau ker..)
nyior (kelapa la tu..) putih
Cara-Cara:-
1. Sagu direndam dalam 10 minit kemudian toskan
2. Masukkan air, gula, pewarna dan daun pandan
3. Masak sehingga mendidih
4. Masukkan Sagu dan kacau sampai kembang
5. Bila dah kembang, angkat dan bubuh dalam loyang atau acuan
6. Bila dah sejuk - potong dan gaulkan nyior putih dan sikit garam
7. Siap untuk dihidang
Kuih ni akan rasa lembik sikit sebab aku tak suka jenis keras. Lembik lagi sedap.
Labels:
Kuih Lopeh Sagu,
kuih tradisional,
Resepi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
kat kelantan kuih ni dipanggil Pak Abas Demam..
hehehe..1st time dengar naama kuih Pak Abas Demam...kelakar pun ada...
Post a Comment