Selamat Datang

Selamat Datang Ke Laman Kuih Tradisional.

Sunday, July 21, 2013

Resepi Kuih Ros / Loyang / Goyang

Kuih Ros


Bahan-bahan:-


1kg tepung beras

4 biji telur
3 cawan gula
Sebiji kelapa (3 kali perahan)
Minyak untuk menggoreng

Cara Membuat:-


1. Telur dipukul - bagi kuning dan putih campur sekata

2. Masukkan telur, gula ke dalam tepung 
3. Masukkan santan..gaulkan semuanya .. mula-mula tepung akan berketul sedikit..kacau jer sampai tak berketul dan gula dah tak terasa di tangan...jangan terlampau pekat dan jgn terlampau cair...
4. Tapiskan tepung 
5. Panaskan minyak dan acu
6. Bila minyak dan acu sudah cukup panas...mula lah menggoreng..


Tips:-

1. Ada orang masukkan tepung gandum untuk bagi rangupkan lagi...boleh la masukkan 1 sudu besar 

2. Minyak jangan terlampau panas...kalau terlampau panas...kuih akan menggerutu 
3. Acu tak boleh terlampau panas sebab nanti tepung tak lekat di acu
4. Acu pun tak boleh sejuk sebab nanti tepung tak lekat di acu
5. Bila nak menggoreng...dan tepung dah lekat di acu...jgn terus letak di atas kuali...biar dipegang dulu...dalam 20 sec dipegang, baru letakkan di atas kuali...kalau terus letak...klu tepung agak cair...akan berlubang..
6. Biarkan dalam acu sampai dah boleh jadi bentuk bunga...kalau cepat sangat keluarkan dari acu...nanti tak cantik
7. Sesetengah kuih akan berminyak...kalau berminyak...tepung tu dah cair sangat...klu ada tepung beras lg...masukkan sedikit...klu tak ada..terpaksa la tos kan minyak...biasanya guna tisu utk dapur tu....tisu tu cepat serap minyak...letak tisu atas n bawah kuih
8. Guna lidi sate tuk membalik dan mengangkat kuih...lagi senang...

Banyaknya tips...selamat mencuba..